041 466 179
borisumek58@gmail.com
Štirje temelji zdravja

Stvari, ki vplivajo na zdravje in se jih ne zavedamo


Vem, da ste zelo zaposleni in nimate časa brati. Tu je omenjenih le nekaj podatkov. Če vas zanima več in bi se radi o tem pogovorili, me pokličite ali mi pišite. Z veseljem se pogovorim z vami. borisumek58@gmail.com ali 041 466 179. Resnično vam želim, da bi se počutili tako dobro kot je mogoče.


Sam zelo rad berem. Žal bi mi bilo, da tega, kar preberem v različnih knjigah ali izvem iz drugih virov, in velikokrat tudi preskusim, ne bi delil z drugimi. Nisem strokovnjak za zelo ozko področje. Znam pa iz knjig priznanih strokovnjakov izluščiti pomembne podatke; iz vseh virov pa ločiti zrnje od plev – David Epstein v knjigi Razpon take ljudi imenuje raznovrstneže. Tako bom tu nanizal dejstva, ki sem jih našel v spodaj omenjenih knjigah ali drugih virih; veliko avtorjev je zdravnikov.

SPANJE

Spanje je osnova, brez zadostnega kakovostnega spanja niti prehrana niti telesna aktivnost niti umiritev duha ne morejo priti do izraza. Iznajdba umetne svetlobe je drastično spremenila način življenja in dela, velikokrat na račun pomanjkanja spanja.

ČISTA VODA IN PREHRANA

Čiste vode ne more nadomestiti nobena druga tekočina. Dnevno naj bi zdravi ljudje spili okrog dva litra vode, odvisno seveda od okoliščin. Razlogov za redno pitje zadostnih količin vode je veliko. Prehrana ima zelo velik vpliv na dobro počutje in ohranjanje zdravja.

TELESNA AKTIVNOST

Človeško telo je skozi evolucijo razvito tako, da potrebuje veliko gibanja, da vsi organi in organski sistemi pravilno delujejo. Gibanje je seveda tudi hoja po stopnicah, peš v službo in trgovino, sprehod v naravi.

UMIRITEV DUHA

(Julij 2022) Serijo Science of Prevention je pripravil dr David Perlmutter, nevrolog, skupaj z veliko zdravniki specialisti drugih strok in drugimi strokovnjaki. V epizodi Stress and Alzheimer's obravnava vpliv kroničnega stresa na delovanje možganov.

Ne sprašujte se, kaj od tega je najpomembnejše: to je enako kot bi spraševali, katera od štirih nog mize je najbolj važna ali katero od štirih koles pri avtu je najpomembnejše

PODATKI SO IZ KNJIG, PREDAVANJ, SPLETNIH STRANI IN DRUGIH VIROV - seznam je pri poglavju Zanimivosti iz knjig

Vizitka podjetja
Posredništvo Boris Umek sp
dav.številka 62338153
TRR SI 56 0400 1005 0313 307
kontakt
041 466 179
borisumek58@gmail.com
povezave