041 466 179
borisumek58@gmail.com
Telesna aktivnost

(Avgust 2022) Rolf Dobelli je takole napisal (gl Zanimivosti iz knjig in drugih virov): »Modrost je preventiva. Pametna oseba težavo reši, modra se ji izogne.« Je pa težava, ker so uspehi, doseženi s preventivo, za zunanji svet nevidni.

V seriji Znanost preventive (Science ofPrevention) dr David Perlmutter in drugi strokovnjaki govorijo o preprostih orodjih, ki jih imamo na voljo za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni in drugih kroničnih bolezni. Nismo na milost in nemilost prepuščeni dednosti in okolju.Tudi na področju preprečevanja bolezni je namreč veliko raziskav. Dr Perlmutterin njegovi sogovorniki poudarjajo, da ni nikoli prezgodaj ali prepozno za začetek.

Za gibanje pravijo, da če bi obstajalo zdravilo, ki bi za človeka naredilo toliko dobrega, kot ga naredi telesna aktivnost, bi bilo velika uspešnica. Naši predniki so se ves čas gibali; tehnološki napredek pa je s seboj prinesel tudi sedeč način življenja: med vožnjo, v službi, pred zasloni. Telesna aktivnost ima veliko dobrodejnih učinkov: v možganih se poveča sinteza BDNF, kar zelo ugodno vpliva na tvorbo novih povezav in obnovo obstoječih. Poveča se pretok krvi skozi možgane, kar prinaša več hranil in tudi odstranjevanje toksinov je bolj učinkovito. Možgani glede na svojo težo porabijo nesorazmerno veliko energije. Telesna aktivnost poveča insulinsko senzitivnost, kar ugodno vpliva na ustrezno uravnavanje krvnega sladkorja. Prav tako je pri ljudeh, ki so telesno aktivni, črevesni mikrobiom bolj zdrav (gl Čista voda in prehrana). Zmanjša se stres, izboljša spanje. Zniža se inflamacija.

Ker je dobrih učinkov toliko, je eden od strokovnjakov menil, da naj bo telesna aktivnost osrednji element življenja, tako kot hranjenje in pitje tekočin. Strokovnjaki so priporočili, naj bo telesna aktivnost taka, ki nas veseli, je zabavna, smo v družbi, če v njej uživamo in se medsebojno spodbujamo, ali pa sami gremo po stopnicah namesto z dvigalom, parkiramo malo dlje, plešemo ali pospravljamo, vse to je gibanje. Sicer pa iščemo, dokler ne najdemo take telesne aktivnosti, ki nam je všeč. Iz celotne serije Znanost preventive je razvidno, da je vse povezano. Samo s telesno aktivnostjo ne dosežemo umiritve inflamacije v telesu. Enako velja za spanje, prehrano, skrb za črevesni mikrobiom, umiritev duha, dobre odnose, ostranjevanje strupov iz svojega okolja. Hrana naj bo nutritivno gosta (ne kalorično prazna), priporočajo tudi nekatere dodatke hrani.

(Marec 2022)Telesna aktivnost poveča samozavest, znižuje tveganje za bolezni, pomaga nadzirati telesno težo, krepi mišice in izboljša naš pogled na življenje in razmišljanje. Vadba aktivira čelni reženj možganov (prefrontalni korteks). Najboljša je vadba v skupini. Če vadbo opustimo, postajamo egocentrični, čustveno nestabilni, tesnobni in depresivni, telesno neodporni in povečamo sindrom odtujenosti.

Ko se popolnoma predamo službi, začnemo še doma delati »za službo« oziroma si nosimo delo domov. Mislimo, da smo nenadomestljivi, nezamenljivi, da se bo svet ustavil, če nas ne bo v službi. Malo po malo pozabimo na sprehode, telovadbo, proste dneve, nedelje in praznike. Če imamo srečo, kot sem jo imel sam, da moramo sprehajati psa, naredimo 10 000 korakov dnevno – odvisno od psa, seveda. Veliko ljudi pa te sreče nima in mislijo, da je vse pomembnejše od hoje po gozdu. Saj vendar moram biti ves čas na razpolgo: po e-pošti, telefonu ipd!

Pri vsakem sprehodu v naravi dobiš veliko več kot iščeš, izboljša se tako fizično kot psihično zdravje. Narava je glavna sestavina razstrupljanja možganov in telesa. Srečo imamo, da je v Sloveniji več kot 50 % gozdov. Ob sprehodu v gozdu smo deležni potrebne količine fitoncidov, ki jih izločajo drevesa v svojo zaščito, nam pa pomagajo do boljšega počutja in zdravja. Mogoče se komu zdi, da navaden sprehod v navadnem gozdu ni dovolj moden, saj je zastonj in zanj ne potrebuješ posebne opreme.

Če vas zanima več o tem, vas prosim, da se obrnete name: borisumek58@gmail.com ali 041 466 179. Resnično vam želim, da bi se počutili tako dobro kot je mogoče.

Vizitka podjetja
Posredništvo Boris Umek sp
dav.številka 62338153
TRR SI 56 0400 1005 0313 307
kontakt
041 466 179
borisumek58@gmail.com
povezave