041 466 179
borisumek58@gmail.com
Zanimivosti iz knjig in drugih virov

(Avgust 2022) V seriji Znanost preventive (Science of Prevention) nas je dr David Perlmutter s sogovorniki opozoril tudi na škodljive snovi v okolju (gl tudi Štirje temelji zdravja: Spanje, Telesna aktivnost, Čista voda in prehrana, Umiritev duha). Glifosat uniči plevel, gensko spremenjene rastline pa so zanj neobčutljive. Glifosat toksično deluje na mikrobiom. Enako velja za nekatera umetna sladila. Zaradi učinka na mikrobiom posredno pospešijo inflamacijo. Veliko snovi v okolju je endokrinih motilcev. Določene snovi v predelanem mesu lahko povišajo insulinsko rezistenco. Zdravila, ki se uporabljajo za zniževanje težav z zgago, vplivajo na mikrobiom. O tem je eden od strokovnjakov napisal dve knjigi. Strupi so lahko v vodi in zraku. Težko se izognemo vsem škodljivim snovem, lahko pa zmanjšamo breme škodljivosti tako, da jemo čim manj predelano hrano, po možnosti organsko pridelano, uporabljamo ustrezno posodo za kuhanje, filter za vodo; da pijemo dovolj vode in se potimo – tudi tako gredo strupi ven – uživamo fitohranila, ki pospešujejo detoksifikacijo in določene dodatke, ki povečajo kapaciteto za detoksifikacijo.

(Julij 2022) Dr David Perlmutter je z veliko znanimi zdravniki in drugimi strokovnjaki pripravil serijo 12 delov Preprečevanje Alzheimerjeve bolezni, Preventing Alzheimer's. Kratek opis posameznih delov najdete tudi v rubrikah pod skupnim naslovom Štirje temelji zdravja.

Strokovnjaki večkrat ponovijo, da ni nikoli prezgodaj ali prepozno začeti delati spremembe.

(Julij 2022) Morda vas bo kratek opis kakšne vsebine napeljal, da boste knjigo prebrali ali si pogledali posnetek. Namenoma so napisani stavki iz starejših materialov (gl Maté, Lipton) ravno zato, da se vidi, da današnja priporočila glede zdravega življenjskega sloga niso modne muhe, pač pa so osnovane na že desetletja trajajočih raziskavah in znanstvenih dognanjih. Trajalo je 200 let, da je angleška mornarica obvezno predpisala načine za preprečevanje skorbuta (gl Rucklidge). Dolgo je trajalo, da ljudje prepoznajo škodljivost kajenja in da so na škatlicah cigaret opozorila. Tako se bo vsak zase na osnovi podatkov, ki jih ima, odločil, kakšno hrano in vodo bo užival, koliko bo telesno aktiven, kako bo umirjal svoj um in koliko bo spal. Lahko pa pride do Semmelweisovega refleksa.

 

Prehrana in duševno zdravje

Dr Julie Rucklidge: Presenetljivo dramatična vloga prehrane za mentalno zdravje

TEDx predavanje The suprisingly dramatic role of nutrition in mental health

Klinična psihologinja dr Julia Rucklidge je 2014 na TEDx imela predavanje z naslovom The suprisingly dramatic role of nutrition in mental health (Presenetljivo dramatična vloga prehrane za mentalno zdravje). Predavanje je začela s spominom na dr Ignáca Semmelweisa (1818 do 1865), madžarskegazdravnika, porodničarja, rešitelja porodnic, genialca. Danes ga pozna ves svet, v njegovo čast so bili postavljeni kipi, po njem se imenujejo univerze. Dr Rucklidge je poudarila njegovo pionirsko delo pri preprečevanju poporodne mrzlice – in spomnila na to, da je umrl zasmehovan in strt, ker se je takratna uradna medicinska znanost norčevala iz njegovih dognanj – tak način je dobil ime Semmelweisov refleks. (Glej tudi  https://www.freeideascenter.si/2020/07/01/kongres-coachev-in-mentorjev-ali-semmelweis-je-imel-prav).

Semmelweisov refleks je metafora za človeško vedènje, kjer refleksno zavrnemo novo znanje, ker nasprotuje ustaljenim normam, stališčem ali vzorcem. Vsak dan se lahko pojavlja na svetu veliko novih znanj, ki jih refleksno teptamo – namesto da bi se poslužili pravih orodij in mentorjev/ coachev. Ti vedo, kaj je dobro spremeniti in kako se to da spremeniti. Trenerji športnikov vedo, ali je potrebno več ali manj napadalnosti, strategije, psihične priprave, treninga moči, počitka, prehrane ali česa drugega. Lao Tzu (tudi Laozi ali Lao-Tze) je v šestem ali četrtem stoletju pred našim štetjem napisal: »Kdor preveč brani svoja stališča, najde malo ljudi, da se strinjajo z njim.«

Tako dolg uvod sem naredila, ker so nekateri ob predavanju dr Julie Rucklidge imeli Semmelweisov refleks: kategorično so zanikali, da bi prehrana lahko vplivala na duševno zdravje. Kot znanstvenica je zato svoje trditve podkrepila z izsledki svojih raziskav, objavljenih v upoštevanih strokovnih časopisih.

Svoje predavanje je tudi zaključila s podatkom iz zgodovine. Mornarji so pred stoletji na dolgih plovbah umirali zaradi skorbuta kot posledice pomanjkanja vitamina C, dokler niso s sabo jemali sodov s kislim zeljem. A kar 200 let je minilo, da je bilo to predpisano kot obvezno v angleški mornarici.

 

Miselna orodja za srečo

Rolf Dobelli: Umetnost dobrega življenja

Podnaslov: Dvainpetdeset presenetljivih poti do sreče

Prevedla Maruša Mugerli Lavrenčič. Učila 2018 (original 2017).

Bi brali knjigo Umetnost dobrega življenja, ob tem da avtor prostodušno priznava, da definicije dobrega življenja ne pozna. Pravi, da to pa vemo, kaj dobro življenje ni. Bi brali knjigo, v kateri avtor napiše, da so naši možgani ustvarjeni za kameno dobo, da sta programska in strojna oprema naših možganov, enaka kot takrat, ko so se okrog nas pasli mamuti? Avtor nas spomni na to, da je svet v deset tisočih let postal zelo kompleksen in ga ne razumemo več, zato se nam napake dogajajo v konkretnem življenju. Bolj kompleksen in povezan kot je svet, večja je verjetnost radikalno novih, popolnoma nepričakovanih udarcev usode, zato se danes izplača vlagati v miselna orodja, da smo čustveno pripravljeni na izgube. Miselna orodja nam omogočajo, da na svet gledamo bolj objektivno in na dolgi rok ravnamo bolj razumno. Avtor piše, da bomo srečo našli le v svoji mentalni trdnjavi. Rolf Dobelli, po izobrazbi ekonomist, nam zaupa, da dvainpetdeset miselnih orodij izvira iz psihološke znanosti zadnjih štiridesetih let, stoicizma in iz dolge tradicije literature o naložbah – velikokrat citira Warrena Buffeta in Charlija Mungerja. Najuspešnejši investitorji namreč morajo poskusiti čim bolje oceniti prihodnost. Zanimiva je njegova definicija modrosti, ki je ne enači z akumulacijo znanja. »Modrost je preventiva. Pametna oseba težavo reši, modra se ji izogne.« Je pa težava, ker so uspehi, doseženi s preventivo, za zunanji svet nevidni.

Možgani so evolucijsko zasnovani tako, da se odzovejo na najbolj neznatne spremembe, saj je bilo pred 10 000 leti to nujno za preživetje. Danes pa je važna pozornost na za nas najpomembnejšo stvar, zato nam avtor svetuje, da bodimo pri sprejemanju informacij kritični, strogi in previdni, tako kot smo pri jedi ali jemanju zdravil. Piše, da je prizadevanje za čim boljšo zunanjo podobo nagon, ki se je zakoreninil globoko v nas pred tisoči let, ko je bilo to nujno za preživetje. Za današnji čas pa svetuje, da se ne ukvarjamo z všečkanjem in priznanji, pač pa naj živimo tako, da bomo sami sebe lahko pogledali v ogledalo. Preseneča ga, koliko ljudi se ne meni za eno najpomembnejših in najpreprostejših pravil: sebe lahko spremenimo, drugih pa ne. Edino, kar nam ne more biti odvzeto, so naše misli; vse ostalo je minljivo. Nazadnje, a ne najmanj pomembno, pa še miselno orodje, zaradi katerega sem si vsebino knjige najbolj zapomnila in zato knjigo še enkrat prebrala. Rolf Dobelli navaja, da so imeli v gimnaziji učitelja, ki je ocene delil naključno –brez najmanjše povezave z znanjem in dosežki. Učenci so vpili, da je to skrajno nepravično. Učitelj je odvrnil: »Življenje je nepravično. Prej ko boste spoznali, bolje bo!« Rolf Dobelli je napisal, da je bila to zanj ena najpomembnejših lekcij v gimnazijskem šolanju.

 

Miselna orodja za srečo

Rolf Dobelli: Umetnost jasnih misli

Podnaslov: 52 miselnih napak, ki jih prepustite drugim

Prevedel Gregor Klemenc. eBesede 2014 (original 2011).

Avtor takole opredeli miselne napake: to so sistematični odkloni od racionalnosti, od optimalnega, logičnega, razumnega razmišljanja in obnašanja; posebno važna je beseda sistematično, saj take napake ponavljamo vedno na enak način. Ena takih napak je Družbena potrditev (čredni nagon), ki pravi, da se obnašam pravilno, če se vedem tako kot drugi. Avtor nam razloži, zakaj se tako vedemo. Pred 50 000 leti smo se z lovskimi in nabiralskimi prijatelji sprehajali po Serengetiju in kar naenkrat vsa družba zbeži. Zbežite tudi vi in šele na varnem razmišljate, ali je bil to lev ali nenevarna žival. Če bi drugače razmišljali, bi izginili iz genetskega rezervoarja. Veliko miselnih napak razloži na ta način.

Za Zmoto potrditve avtor pravi, da je mati vseh miselnih napak. Pomeni našo nagnjenost k temu, da si nove informacije razlagamo v skladu s svojimi obstoječimi teorijami, svetovnim nazorom in prepričanjem. Nove informacije, ki se s tem ne skladajo, izločimo. Internet nam omogoča, da se povezujemo s skupinami enako mislečih, ki učinek zmote potrditve še povečajo. Kako se ubraniti? Podajte se na lov za nasprotnimi dokazi in sami uničujte svoje najljubše teorije. (Morda boste potem sami preskusili, ali je res, da prehrana vpliva na naše zdravje in počutje. Morda se boste zamislili nad vsemi stvarmi in dogajanji v okolju, ki niso prijazne do vas. Opisano v knjigah zdravnika Gaborja Matéja, celičnega biologa Bruca Liptona, pa na več mestih v zvezi s tihim vnetjem.)

Tragedija skupnega na nas preži, kjer ima lahko korist eden, škodo pa nosi družba. Avtor razlaga, zakaj se tako težko ločimo od ideje skupne lastnine: evolucija nas na to socialno dilemo ni pripravila, ker so nam bili skoraj celotno zgodovino človeštva na voljo neomejeni viri in še do pred 10 000 leti smo živeli v majhnih skupinah do 50 ljudi. Izpusti ogljikovega dioksida, sekanje gozdov, onesnaževanje voda, smeti, banke, ki so »prevelike, da bi propadle« – je le nekaj takih primerov. Računati na samoodgovornost je naivno; predlaga, da je vse, česar se ne da privatizirati (ozonske plasti, morja, tirnic satelitov), treba upravljati. V spremni besedi nam Rolf Dobelli še enkrat razloži, da je razmišljanje biološki pojav, oblikovala ga je evolucija. V zadnjih 10 000 letih pa se je zelo spremenilo okolje, kateremu so bili prilagojeni naši možgani. Ustvarili smo svet, ki ga ne razumemo več. Evolucijska psihologija razloži večino miselnih napak. Misliti razumno je naporno, piše Rolf Dobelli, a pri pomembnih osebnih ali poslovnih odločitvah se sam poskuša odločiti kar se le da razumno.

Za Zmoto potrditve Rolf Dobelli, avtor knjige Umetnost jasnih misli pravi, da je mati vseh miselnih napak. Pomeni našo nagnjenost k temu, da si nove informacije razlagamo v skladu s svojimi obstoječimi teorijami, svetovnim nazorom in prepričanjem. Nove informacije, ki se s tem ne skladajo, izločimo. Priporoča, da vztrajno iščimo nasprotni dokaz, kot je počel že Charles Darwin.

Precej smo si različni. V medicini v ospredje prihaja personalizirana medicina. Na enako zdravilo se pacienti različno odzivajo. Farmakogenomika je interdisciplinarna veda, ki proučuje, kako in v kolikšni meri posameznikov genetski zapis določa farmakološki odziv na določeno zdravilo ali način zdravljenja.

Podobno je tudi glede ukrepov za boljše zdravje in počutje: nekaj koristi enemu, nekaj drugega pa nekomu drugemu. Vsak si izbere tisto, kar mu pomaga k boljšemu zdravju in počutju. Tu so zbrani nekateri podatki o vsebinah knjig in drugih virov.

Energija

Terry Wahls: Pazi na svoje mitohondrije

TEDx talk 30.11.2011: Minding your mitochondria

Biokemik Robb Wolf v svoji knjigi opisuje zgodbo svoje prijateljice zdravnice Terry Wahls, ki so ji postavili diagnozo multiple skleroze. Zanimivo je pogledati njeno TEDx predavanje Minding your Mitochondria (Pazi na svoje mitohondrije). V manj kot 18 minut predavanja pove, kako je ugotovila, da pri tej bolezni mitohondriji ne delujejo dobro. Mitohondriji so organele v celicah, ki proizvajajo energijo. Ugotovila je, kaj ščiti mitohondrije. S korenito spremembo prehrane, ki je bila podobna prehrani lovcev in nabiralcev pred veliko leti, je lahko vstala iz invalidskega vozička. Jedla je zelo veliko listnate zelenjave, zelenjave, ki vsebuje žveplo, raznobarvno zelenjavo in jagodičevje. Veliko avtorjev ta del prehranjevanja tudi podpira, različna mnenja pa imajo glede mlečnih izdelkov, škrobnih jedi in mesa. Strinjajo pa se, da je predelana hrana zelo škodljiva. Dvojno slepih raziskav na tem področju najbrž ni ravno lahko izpeljati. Terry Wahls je jedla tudi organsko trajnostno pridelano meso. Želela se je čim bolj približati prehrani lovcev in nabiralcev, ki so živeli pred več tisoč leti, saj meni, da je človeški organizem prilagojen na tak način prehrane.

Na voljo je veliko podatkov, na podlagi katerih si lahko vsak oblikuje tako prehrano, ki mu bo koristila. Gl tudi Food Revolution Summit oz. Network (www.foodrevolution.org).

Umiritev

Na spletni strani www.vlastakuster.si je veliko vsebin o EFT v slovenščini.

V angleščini o EFT piše Nick Ortner (www.thetappingsolution.com ). Naredil je tudi seznam znakov, da smo pod stresom. Razdelil jih je v:

  • mentalne (težave pri koncentraciji, težko sprejemanje odločitev, negativen pogled na življenje, anksioznost ali begajoče misli, stalna zaskrbljenost),
  • emocionalne (splošna otožnost, razdražljivost, jeza in nezmožnost relaksacije, občutek preplavljenosti, občutek samote, depresija),
  • telesne (bolečine, driska ali zaprtje, nauzea in vrtoglavica, bolečine v prsih in razbijanje srca, izguba libida, pogosti prehladi),
  • vedenjske (jesti preveč ali premalo, spati preveč ali premalo, samoizolacija, zavlačevanje in zanemarjanje življenjskih odgovornosti, uporaba alkohola, cigaret ali drog za relaksacijo, nervozne navade).

Za zmanjševanje stresa priporoča EFT.

Dihanje

Manca Izmajlova: Vdihni Življenje s polnimi pljuči

Koristni nasveti o dihanju, zdravju in življenjski formi

Samozaložba 2020

Avtorica, profesionalna pevka, po izobrazbi diplomirana akademska igralka, je v uvodu knjige napisala, da nam želi zaupati preproste načine, kako je kljub nenehnemu in velikemu stresu, ki ga prinaša svobodni odrski poklic, v dvajsetih letih kariere premagovala ovire in se ni iztrošila ali izgorela. Našteje vse, kaj ji je pomagalo, za zadnja leta pa pravi da je to Ruska dihalna telovadba. Vaje so bile »izumljene« za profesionalne pevce in govorce, po desetletjih klinično dokazanih uspehov pa so tudi v uradni medicini Rusije. Ruske dihalne telovadbe se je naučila med študijem opernega petja v Rusiji. Večina ljudi štiriindvajset ur na dan diha plitko. Navaja, da redna vadba okrepi vse mišice, ki sodelujejo pri dihanju, in človeku vrne naravno, globoko, refleksno dihanje – s tem pa vpliva na izboljšanje zdravja in počutja. Opisuje vpliv redne vadbe na boljši spanec, kar ji je sporočilo kar nekaj udeležencev njenih tečajev.

Poroča, da ima redna vadba izjemen učinek na glas – pevski in govorni, tako da je poleg profesionalnim pevcem in igralcem v veliko pomoč tudi učiteljem in predavateljem, ki tarnajo o težavah z glasom.

Ruska dihalna telovadba je, kot piše avtorica, zabavna, posamezne vaje so sestavljene iz številnih kratkih silovitih vdihov skozi nos in majhnih gibov, ki na lahkoten način razgibajo celo telo in ves dihalni aparat.

Natančnemu opisu in fotografijam vaj je v knjigi dodan tudi avtorski del, v katerem avtorica opiše svoje izkušnje in znanja, kako biti čim bolj zdrava, polna energije in v vsej življenjski zmešnjavi in pomanjkanju časa izgledati lepo. Prizna, da je bila večkrat na robu iztrošenosti, dokler ni začela živeti tako, kot opisuje v knjigi. (Iz)našla je svoje načine delovanja, razmišljanja, prehrane, sproščanja, samosvojih orodij in prišla do ideje, da bi vse to nakopičeno znanje in izkušnje morda pomagale tudi komu od nas.

Najlepša hvala avtorici, da jih je v svoji knjigi in na svojem spletnem programu podelila z nami!

Poiščite notranji mir – skrb za desno polovico možganov

Dr. Jill Bolte Taylor: Kap spoznanja

Moja pot okrevanja po možganski kapi

Prevedla Ana Ugrinović. MK 2009 (Original 2006).

Dr Jill Bolte Taylor, nevroznanstvenica, je avtorica knjige Kap spoznanja s podnaslovom Moja pot okrevanja po možganski kapi. Zaradi prirojene nepravilnosti žilja je doživela kap leve polovice možganov v svojem 37. letu življenja. Knjiga je izjemen poljudnoznanstven zapis dogajanja ob možganski kapi in, kot pove podnaslov, o popolnem okrevanju. Prva tri od dvajsetih poglavij so uvodna. Spoznamo avtorico ter opis možgan, da lahko bolje razumemo dogajanje ob kapi. Kar osem zadnjih poglavij in prilogi sta posvečeni napotkom, kako ravnati z osebami, ki doživijo možgansko kap in kaj lahko sami storijo za optimalno okrevanje.

Devetnajsto poglavje ima naslov Poiščite notranji mir. Avtorica navaja, da zahodna družba veliko bolj časti in nagrajuje spretnosti »delujoče« leve poloble kot »bivajoče« desne. Že v prejšnjih poglavjih opisuje svoje doživljanje, ko je pri njej prevladovalo delovanje desne možganske hemisfere. Pravi, da desni um zanima bogastvo sedanjega trenutka, da je zadovoljen, sočuten, skrben in neskončno optimističen. Nekateri so sposobni koristno uporabljati spretnosti obeh možganskih polovic, pri nekaterih prevladuje desna, pri drugih stvarna, usmerjena, analitična, kritična leva. Tu pa nam zaupa, kako sama prebudi zavest in osebnost desne poloble. Prvi nasvet je: zavestno upočasniti misli. Osredotočiti se na dihanje. Opazovati se. Sprostiti se. Zaznavati različne okuse in vonje, poglede in zvoke. Poslušati glasbo ali tišino. Občutiti pršenje vode po koži med tuširanjem in blagodejnost masaže. Z uporabo čutnih dražljajev obujati sedanji trenutek, prav tako kot s sprehodi v naravi, s petjem, muziciranjem in ustvarjanjem.

PODATKI SO IZ KNJIG, PREDAVANJ, SPLETNIH STRANI IN DRUGIH VIROV

https://info.bluezonesproject.com/home

Daniel Amen

Neal D. Barnard: How food affects hormones https://www.youtube.com/watch?v=0s5vzsabNpI

Neal D. Barnard: Ukrotite svoje hormone

Batmanghelidj F. Voda za zdravje in življenje

T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell: Kitajska študija

Robynne Chutkab: Rešitev za MIKROBIOM. Hiša knjig, HKZ, 2021

James Clear: Atomske navade

David Epstein: Razpon

Ben Fletcher

Michael Greger: Kako ozdravimo s hrano

Ryzn Holiday: Umirjenost je ključ. UMco 2021

Mark Hyman

Izgorelost, RTV Slo1, 21.7.2021

Peter Kapš: Voda za zdravje

Vlasta Kuster www.vlastakuster.si

Daniel E. Lieberman: Naravno gibanje

Daniel E. Lieberman: Zgodovina človeškega telesa

Bruce Lipton: Biologija prepričanj

Sanja Lončar: Naravne rešitve za težave z virusi

Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar, Nadja Baćac: Ščepec rešitve

Marija Merljak, Mojca Koman: Zdravje je naša odločitev

Nick Ortner: www.thetappingsolution.org

Dean Ornish, Anne Ornish: Življenjski slog, ki razveljavi bolezni

David Perlmutter: Požgani možgani

David Perlmutter: Zdravi možgani

David Perlmutter, Austin Perlmutter: Negovani možgani

Jennifer Petriglieri: Usklajeni pari. UMco 2021

Ocean Robbins: https://foodrevolution.org/

Tony Robbins: Prebudite velikana v sebi

Michael Ryzen

Barry Sears: Zdravo življenje v zoni

David Servain-Schreiber: Življenje brez raka

David Servain-Schreiber: Ozdravimo depresijo, tesnobo in stres brez zdravil in psihoanalize

Irena Štaudohar: Kaj hoče ženska. UMco 2021

Chris Voss, Tahl Raz: Nikoli na pol. Miš 2021

Matthew Walker: Zakaj spimo

Ross Walker: Pot do zdravja

Rob Wolf: Navezani na hrano

https://www.zazdravje.net/

in drugi

Vizitka podjetja
Posredništvo Boris Umek sp
dav.številka 62338153
TRR SI 56 0400 1005 0313 307
kontakt
041 466 179
borisumek58@gmail.com
povezave